PEILI 25 VUOTTA, TARINA

PEILI HIUSSALI 25 VUOTTA

Helsingin Punavuoressa, Fredrikintorilla aistii italialaisen piazzan tunnelmaa, ja laulun sanoin siellä ”luona penkin, on puu ja puistotie”. 

Torin yli kulkiessa tulee Peili Hiussaliin. Entinen toimistotila koki perusteellisen muutoksen vuonna 1998, tasan 25 vuotta sitten. Silloin Peili ja sen yhteydessä sijaitseva Anne Jokisen Rosa di Roma -kauneushoitola avautuivat kahden kuukauden remontin jälkeen. 

Se, että Peilistä tuli Peili, oli tärkeää. Suunnittelija, sittemmin päätoimittaja Ulla Koskinen keksi sen, kun Peilin omistaja, kampaamoyrittäjä Timo Mäkinen mietti suomalaista nimeä. 

Kanta-asiakkaat tietävät, mitä saavat Peiliin tullessaan. Timo Mäkinen ja hänen koko tiiminsä ovat luoneet niin kestävän konseptin, ettei sitä ole kahdenkymmenenviiden vuoden aikana muuttaa perusarvoiltaan mitenkään.

”Peilin hengen tekee ennen kaikkea henkilökunta”, hän sanoo.

Isot ikkunat aukeavat piazzalle, ja kun astuu sisälle kampaamoon, vastassa on seinän korkuinen kultareunuksinen peili, katossa yli sata vuotta vanha kristallikruunu ja kampaamotuolit, jotka ovat kestäneet aikaa. Virolaisen taiteilijan Edgars Verpen maalaus kiinnittää katsojan huomion Peilin takaseinällä.

”Kun kerralla tehtiin kestävä sisustus, se on tarvinnut vain ylläpitoa sen jälkeen. Asiakaspalveluun kuuluvat hyvän työn lisäksi laadukkaat tuotteet, korkealaatuinen ympäristö, sisustuksessa oikeat materiaalit ja hiljainen tunnelma. Rintala Meuble teki meille kalustukset, Ulla Koskinen ja Sameli Rantanen suunnittelivat sisustuksen. Asiakastuolit näin jo vuonna 1996 Lontoon kampaamomessuilla.”

Timolla on tarkka visualistin silmä, hän jopa opiskeli pitkää matematiikkaa lukiossa suunnitellessaan arkkitehdin tai sisustusarkkitehdin ammattia. Toisin kävi, kun Tikkurilan ammattiopistossa aloitti ensimmäinen ylioppilaspohjainen kampaajakoulutus.

”En ajatellut oman liikkeen perustamista edes ammattiopistoa käydessäni, olin nähnyt miten äitini paiski viisikymmentä vuotta töitä Muuramessa sijainneessa parturi-kampaamo- ja kauneushoitolaliikkeessään.” 

H-hetki koitti, kun Timo löysi Peilille sopivan huoneiston, ja oma mieli kurkotti kohti jotakin uutta. Hän oli tehnyt kymmenen vuotta töitä Casablanca- Hius- ja meikkihuoneessa. Kiitos Casablancan niihin vuosiin mahtui paljon lehdistö- ja mainoskuvauksia, ja myös Peilin aikana Timo ja tiimi tekivät useiden vuosien ajan mallien hiukset Gloria-lehden muotinäytöksiin.

Peilin konseptin tavoite ja lupaus on ”parasta palvelua ja ammattitaitoa”. Tarkoin valitut ammattikäyttö- ja jälleenmyyntituotteet ovat osa palvelua. Tämän ajan tärkein haaste on myös kestävä kehitys ja ekologisuus. 

Sitä edustavat kestävän sisustuksen ohella muun muassa australialaisen Kevin Murphyn hiustuotteet, jotka on pakattu merestä kerätystä muovista tehtyihin pakkauksiin. Peilin pääbrändi on amerikkalainen Oribe, sen ammattikäyttöön tarkoitetut täyttöpakkaukset ja asiakkaille myytävät tuotteet. Oriben pahvipakkaukset on tehty sataprosenttisesta kierrätysmateriaalista, pakkausten painomuste on kasvipohjaista, eikä tuotteita ole testattu eläinkokeilla. Tuotteiden ylellisyydestä ei ole silti jouduttu tinkimään.

Tuotteet ovat muuttuneet aina vain turvallisemmiksi, ja monia aiemmin käytettyjä raaka-aineita on jätetty pois EU-säädösten mukaan, mutta myös valmistajien tietoisuuden vuoksi.

”Tuotteet ovat kehittyneet, ja ala on muuttunut siinä mielessä paljon, että medianäkyvyys ja perinteiset mainokset ovat kadonneet. Sekin on mennyttä aikaa, että kävin vuosia Lontoossa Vidal Sassoonilla. Pidän yhä siitä teknisesti vaativasta tavasta toteuttaa hiusleikkaus, mutta Lontoon epävakaa ilmapiiri ei enää siihen aikaan tuntunut omalta. Nyt alan virikkeitä seurataan tarkasti myös sosiaalisen median kautta.” 

Se, mikä ei ole neljännesvuosisadassa muuttunut, ovat pysyvät yhteistyökumppanit ja vakioasiakkaat. Sekä uudet, heitäkin Peiliin tulee koko ajan lisää.

Timo myöntää tehneensä yrittäjän urallaan yhden harha-askeleen. Se tapahtui, kun hän vauhdin huumassa perusti ensimmäisen Peilin jälkeen vielä kaksi muuta liikettä. Tulipahan koettua sekin, ettei yrittäjän aika ja taloudelliset resurssit riitä ihan kaikkeen! Kokeilu päättyi kuitenkin hyvin, liikkeet saatiin myytyä, ja toiminta keskittyi alkuperäiseen Fredrikintorin Peiliin.

Tällä hetkellä siellä työskentelee Timon lisäksi viisi sopimus- ja vuokratuoliyrittäjää ja kauneushoitolan puolella kaksi kosmetologia.

Tämän tarinan kirjoittaja, Timon asiakkaana keväästä 1999 saakka ollut kanta-asiakas vaipuu eräänlaiseen flowtilaan astuessaan sisälle Peiliin. Kahden tunnin hetki on täydellistä hemmottelua, Timon kanssa jutellaan ja osataan olla myös hiljaa, nautitaan erikoiskahvia, jota Peilissä on tarjoiltu alusta alkaen ja Timon leipomaa maustekakkua. Sitten seuraa melkein uni, kun Timo pesupaikalla tekee kymmenen minuutin mittaisen päähieronnan. Päähieronnan hän oppi jo ammattikoulussa. Se on osa kokonaiselämystä, jonka Peilissä saa koko henkilökunnan osalta kokea.

Yrittäjälle itselleen voimaa työhön antavat kodin lisäksi asiakkaat ja yksinkertaisesti se, että hän on ammatissa, joka on kutsumustyötä.

”Enkä voi sivuttaa työtovereiden ja yhteisöllisyyden merkitystä. Se, että työpaikalla vallitsee hyvä ja rauhallinen henki, on ensiarvoisen tärkeää!”

OSTA
LAHJAKORTTI

Varaa aika